National Gallery

Designing a home for the National Gallery’s Renaissance collection

Stanhope’s work on creating the Sackler Space at the National Gallery helped grow the gallery’s facilities, as well as adding 50,000 sq ft of space.
Taking a disused site on the north-west corner of Trafalgar Square, Stanhope helped select the architects, control costs, and hire specialist contractors to build a permanent space for the gallery’s Renaissance collection, as well as adding facilities that included a shop, restaurant, video reference library, lecture theatre, cinema, and conference rooms.
The project was undertaken with Sir Robert McAlpine Construction Management, Arup, and Jaros Baum & Bolles.
Use
Cultural
Role
Build, Design
Status
In Use
Duration
1988 to 1990
Location
Trafalgar Square, London
Gross area
50,000 Square Foot