Sackler Gallery

Transforming a 17th-century mansion into an award-winning gallery

Stanhope’s work included expanding the Royal Academy of Art’s space by modernising a 300-year-old Grade-I listed building into a state-of-the-art gallery space.
Transforming these 17th-century mansions called on a highly complex intervention. The gallery roofs were replaced by lightweight barrel-vaulted ceilings and a new gallery was created, along with a lift and staircase, in a neglected lightwell between Burlington House and a Victorian extension.
The subsequent stripping back of unwanted historical additions revealed the garden facade of Burlington House for the first time in over a century.
This project was undertaken with Bovis Construction, YRM Anthony Hunt and James R Briggs.
Use
Cultural
Role
Design, Build
Status
In Use
Duration
1985 to 1991
Location
Piccadilly, London
Gross area
250,000 Square Foot